Mamele, postul si despartirile

Uneori e ok sa minti. Mai ales cand nu ai ajunge nicaieri cu adevarul. De exemplu, de 5 ani, de la momentul asta, ii tot spun mamei ca ma spovedesc de Craciun si de Paste. Ajung acasa in ajun la 6 dimineata, ma trezesc la 8, ma duc la biserica, aprind niste lumanari, dau o tura de oras si ma intorc acasa spunand ca m-am impartasit. Din fericire nu ma intreaba de canon.

Exista unele conversatii pe care nu as vrea sa le am dar pe care nu le pot evita. Constant, inainte sa inceapa unul din cele doua mari posturi mama imi aduce aminte sa nu mai merg in discoteca si sa incerc sa postesc macar Miercurea si Vinerea. Eu, evident: “Da, evident”. (din fericire am sunat-o o singura data pe mama la 4 dimineata din club. nu era post) O alta discutie pe care as prefera sa nu o am e cea legata de despartiri.

Mama: Buna, ce faci?
Gelu: Bine, la un suc.
M: Salut-o pe Maricica.
G: Ne-am despartit.
M: Pai de ce?
G: Pur si simplu.
M: Iar ma superi. Stii ca nu imi place cand… [bla, bla, bla]

Acum serios vorbind: ce as putea face? Sa-i spun saracei femei ca nu cred in notiunea de post si ca sunt pseudo ateu? Ca mai nou, de la ultima ei despartire, de acum 33 de ani, oamenii se mai despart si pur si simplu. Pentru ca ea vorbeste la hands free cand nu e cazul, pentru ca are tonul unei pustoaice ascultata la geografie atunci cand vorbeste cu oameni pe care nu ii cunoaste, pentru ca nu mai exista fluturasi, pentru ca… Si pentru ca vorbim serios: de ce as vrea sa-mi complic existenta?

Saptamana trecuta mama mi-a adus aminte ca incepe postul si sa nu mai ies in club sa dansez. Eu am zis “Da, sigur”. Azi m-a sunat si m-a intrebat ce i-am luat prietenei de 8 Martie. Eu i-am zis ca ne-am despartit. Ea a facut greseala sa ma intrebe de ce. Eu… i-am raspuns.

G: Pai, mai tii minte ca mi-ai zis ca incepe postul? M-a gandit ca as putea sa fac mai mult decat sa nu dansez si sa nu mananc de dulce Miercurea si Vinerea si am cautat pe net ce inseamna sa tii post cu adevarat. Am gasit asa ca i-am zis si ei ca pana pe 25 Aprilie nu mai facem… stii tu ce. A zis ca e ok… dupa 2 seri s-a despartit de mine. Asta e.

Raspunsul ei a fost o lunga pauza urmata de:
M:Vezi ca ti-am trimis vinete fara maioneza

2 thoughts on “Mamele, postul si despartirile

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *