Vreau sa dovedesc cat sunt de prost

Ieri in drum spre Sighisoara imi scot camera ca sa fac cateva poze pe geamul trenului. Dupa cateva minute trece  unul dintre controlori. Cu o voce foarte afectata ma intreaba daca am achitat taxa aferenta  folosiri  aparatului de fotografiat in tren, daca nu pot fi amendat. La inceput eram convins ca glumeste, ca vrea si el sa faca o gluma cat de cat reusita asa ca m-am hotarat sa intru in joc. “Nu, dar cat ar trebui sa platesc ca sa pot face niste poze in tren?”. “Imediat iti spun…” si scote “Biblia” din geanta lui de nas si dupa ce o rasfoieste ajunge la o pagina in care era trecuta taxa pentru filmat cu caracter publicitar si alte chestii… Incercand sa citesc unde se mai aplica celebra taxa am pus mana pe prea sfantul ghid de tarife si amenzi al CFR-ului. Atat i-a trebuit sa ia foc. Era ca si cum as fi indraznit sa ating cea mai sfanta icoana din lume, pe care el ar fi  trebuit  sa o pazeasca de atingeri pagane. Incercand sa-i explic ca eu de fapt nu filmez si oricum nici fotografiile nu au caracter comercial a intors putin foaia. Acum nu mai riscam sa fiu amendat ci mi s-ar fi putut face chiar dosar penal. Pentru ce? Ati ghicit: spionaj. Calea ferata, stalpii si toate lucrurile aferente sunt puncte strategice si daca informatii legate de acestea ar cadea in maini straine ar fi foarte rau pentru noi toti… in plus in preajma caii ferate sunt obiective geostrategice ale Romaniei si fotografierea acestora este strict interzisa si pedepsita de lege. Cine stie ce se ascunde pe ruta Bucuresti-Sighisoara la 50 de metri de calea ferata. Cred ca am gasit in parte raspunsul la intrebarea: “Exista inchisori secrete ale CIA pe teritoriul Romaniei?”. Incercand sa-l calmez i-am zis ca am facut poze la munti si am vrut sa-i arat, dar ridicandu-si nasul pe sus mi-a zis ca nu e de datoria lui sa vada fotografiile ci o comisi speciala ar trebui sa vada fotografiile si eventual sa-mi ia filmul, daca nu chiar si aparatul. Imi si imaginez o comisie creata special pentru mine la parchetul militar care sa decida daca sunt sau nu spion dotat cu o camera foarte discreta ca a mea.
Dupa absurditatea acestei discutii am intrat in compartiment si mi-am exprimat intr-un mod galacios surprinderea, deajuns cat sa il fac sa se intoarca. Cu un ton de prodecan care iti spune ca daca te prinde copiind poti sa-ti iei adio de la facultate pentru ca va trebui sa stim materia mai bine ca el, si cu modestie recunoaste ca se poate, imi zice:”Daca vrei sa dovedesti cat esti de prost zi-mi ce ai de zis in fata nu dupa ce am plecat!” Ne dorind sa-i arat lui cat sunt de prost am preferat sa-i dau dreptate si l-am lasat sa plece.

Coborati in Sighisoara l-am vazut din nou dupa 3 ore in care nu am mai avut onoarea asta. Dupa ce l-am intrebat pe seful de gara daca am voie sa fac poze (a fost putin mirat de intrebare) i-am facut intelectualului nostru fotografia de mai sus. Reactia lui: “Vrei sa dovedesti cat esti de prost?”

Da… vreau sa dovedesc cat sunt de prost. Nu am mai pus mana serios pe o carte de cateva luni; Scd-ul si Dce-ul sunt un mare mister in continuare; nu am reusit sa inteleg nici pana acum foarte bine cum se folosete FABridge-ul (Flex-Ajax Bridge);nu mai stiu sa rezolv nici macar integrale Riemann… Lista poate continua dar nu vreau sa incep sa ma simpt foarte prost in pielea mea.

One thought on “Vreau sa dovedesc cat sunt de prost

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *