Teorie infirmata

Acum doua saptamana scriam:

In dimineata asta eram in acelasi tren ca si acum, Caltrain-un dintre San Francisco si San Jose si, nu ma intrebati de ce, m-am gandit ca ar fi o idee buna sa ma uit peste datele recuperate din iPhone-ul pierdut acum cateva luni (apropo, cred ca 60% din cei din vagonul asta se joaca pe iPhone acum). Eu sunt un om inteligent (sper ca nu vrea nimeni sa ma contrazica) si totusi… imi poate spune si mie cineva de ce am inceput sa ma uit la pozele facute cu el din ultimii 2 ani si mai ales de ce dracu as deschide baza de date cu sms-uri date si primite? Aproape 15000 de sms-uri. Le-am pus intr-un Excel, nu imi apare decat numarul de telefon si “data” (gen 1232575341) deci mi-e destul de greu sa inteleg contextul. Rasfoind insa miile de intrari mi-e destul de greu sa nu observ “paternuri”, tipuri de mesaje care inevitabil se repeta cu un alt destinatar.

Eram convins ca daca as face un grafic care sa reprezinte evolutia numarului de SMS-uri incepand cu ziua “0” o sa observ intr-un mod vizual cum au evoluat diferitele relatii asa ca am creat un mic script in Ruby care sa-mi parseze arhiva de sms-uri si sa-mi creeze datele pe care sa le folosesc pentru a realiza graficul. Am selectat un numar de telefon cu care am schimbat 8000 de sms-uri si asteptam sa-mi dau dreptate. In liceu mi se intampla destul de des la mate si fizica sa ajung la o solutie destul de repede prin calcule mintale rapide si apoi sa fac rezolvarea completa doar pentru a “confirma” ce stiu, dar mai ales pentru a oferi explicatii profilor.

De data asta insa, o data graficul facut, am ramas surprins ca teoria mea nu s-a confirmat. Nu existau corelatii evidente intre numarul de SMS-uri trimise si stagiul in care era relatia. M-as fi asteptat sa existe spike-uri la inceput, cand incercam sa “o cuceresc” sau in momentele in care ne-am certat… nu e cazul. Ma simt atat de mic atunci cand am o teorie “pur teoretica” care este infirmata de datele “concrete”.

Cred ca de aceea unele lucruri in care cred cu adevarat prefer sa nu le pun sub semnul intrebarii. De aceea cred ca am tot evitat sa ajung in Australia sau sa ma ating de bibelourile de pe diferite rafturi…

2 thoughts on “Teorie infirmata

  1. astept noi statistici cum ar fi:
    – nr de mesaje care contineau textul “fuck you”
    – nr de urari “la multi ani” primite pe o data de 11
    – nr de mesaje care contineau textul “relax” sau “ok”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *