Traiasca SCPC-ul

Istoria unui suflet omenesc, chiar si a celui mai mic, e aproape mai interesanta si mai utila decat istoria unui popor intreg.

Lermontov – Un erou al timpului nostru

Nu va speriati. Nu am descoperit o placere nebuna de a invata pentru examenul de maine si nici nu am ramas fascinat de vreun sistem de reglare automata ci pur si simplu mi-a dat ocazia sa descopar o carte pe care altfel nu as fi citit-o. Ieri am publicat un citat din Lermontov, citat gasit la inceputul unei scrieri de Sabato (ABADDON,Exterminatorul) si azi am ajuns la BCU cu gandul de a gasi continuarea si contextul. Ma asteptam sa fie o cautare usoara crezand ca il voi gasi la sfarsitul cartii, ca un fel de concluzie asupra "eroului nostru". Nu a fost asa in schimb am devorat fascinat cele 170 de pagini. E ciudat cat de mult m-am gasit in acest ofiter rus de la inceputul secolului 19. Cat de diferit e personajul lui Lermontov fata de cele ale lui Dostoievski. Cat de apropiat e de personajul lui Button (Eseuri de Indragostit)  desi "decorul" e atat de diferit.

Care e continuarea citatului de care vorbeam (gasit dupa peste 100 de pagini)? "Mai face sa traiesti, dupa toate acestea? Si totusi traiesti – din curiozitate: mereu astepti ceva nou… E ridicol si suparator".

V-as oferi mai multe citate dar sper ca o sa cititi si voi macar capitolul "Printesa Mary" in care Peciorin fuge, ca multi dintre noi, de iubiri impartasite. Inchei totusi cu:

Dragostea mea nu-i aducea nimanui fericire pentru ca nu aduceam nici un sacrificiu acelora pe care ii iubeam: iubeam pentru mine, pentru propria mea satisfactie, imi satisfaceam doar o necesitate stranie a inimii, sorbind cu aviditate simtamintele lor, duiosia lor, bucuriile si suferintele lor – si niciodata nu puteam sa ma satur.

P.S. Ciudat e ca sunt primul care citeste aceasta carte, volumul fizic, desi e de ceva timp in rafturile bibliotecii. Am desprins cu grija foile unite intre ele pentru ca urmatorului sa nu fie nevoit sa rasfoiasca o carte deja rupta. (nici o legatura cu "real life", cu primul sarut, cu prima atingere pentru cineva, cu… Just saying. )

2 thoughts on “Traiasca SCPC-ul

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *