The Desire

Inevitabil mi-am adus aminte de un citat din The Alchemy of Desire de care v-am mai zis: But desire is a curious thing. If it does not exist it does not exist and there is nothing you can do to conjure it up.

Atunci eu “ma plangeam” ca la un moment dat “furnicile si fluturasii” pentru cineva o sa dispara. Vor fi insa inlocuiti cu “fluturasi” pentru altcineva, pentru alt sarut de dimineata, pentru alt par valvoi, pentru… Inevitabil larvele se transforma in fluturi si apoi mor. Imi aduc aminte de un inceput de vara la tara cand erau milioane de carabusi. Nu puteai sa iesi din casa seara fara sa iti intre cativa zeci in par. Erau peste tot. Toata lumea vorbea numai despre asta chiar si dupa o luna dupa ce au disparut.

Mare majoritate a dorintelor noastre sunt simple. Ne dorim o noua lentila, ne dorim putina atentie, ne dorim sa vizitam un loc, ne dorim un zambet de la celalalt, ne dorim un nou telefon, ne dorim sa ramana pana dimineata, ne dorim o bere rece, ne dorim sa-i intelegem privirea… Mi-era greu de imaginat un moment in care sa nu-ti doresti pur si simplu  nimic…

Poti oare sa mergi intr-un hypermarket desi nu vrei sa cumperi nimic si sa te opresti la un raft si sa-ti spui: Vreau asta! Nu stii exact la ce o sa folosesti manusile de sudor dar ti se pare trist sa nu vrei nimic. Daca nu reusesti sa te convingi asa simplu atunci incepi sa construiesti dorinta de a le cumpara.

Te legi de un detaliu si il transformi intr-o obsesie sperand ca obsesia va deveni intr-un final dorinta. Esti convins ca a fi om inseamna in primul rand “A vrea!”. Tu vrei manusile de sudor deci si tu esti un om normal.

Mi-am mai petrecut inceputuri de vara la tara. Nu am mai vazut carabusi de atunci. Oare si-au depus larvele in alte sate? Oare o sa mai apara peste zece, douazeci de ani? Una e sa dispara, dar sa nu mai apara niciodata?

Le duci la casa si iti dai seama ca nu ai destui bani pe card. Te intorci printre rafturi desi tu nu vrei nimic?

4 thoughts on “The Desire

  1. Invazia carabusilor este un fenomen repetabil o data la 4 ani. Aceasta este perioada in care un ou de carabus trece prin toate fazele dezvoltarii pana ajunge adult. Tu ai prins exact perioada in care carabusii ies din pamant pentru a se imperechea 😀

  2. iap…indiferent de ciclul natural prin care carabusii isi fac aparitia in parul nostru prea scurt si prea lung, ori bazie sau se strivesc trist de parbrizele masinilor ce le conducem ca niste nebuni sau toatal iresponsabil, ei sau noi suntem din acelasi varf de piramida, dar in lumi total diferite. Problema insa nu as pune-o in momentul cand nu as mai dori pur si simplu nimic, fiindca inevitabil auzi gandul tau cum nascoceste orice fel de dorinta sau trebuinta ce te pune sa o gandesti, sa o doresti si sa o realizezi. Sunt foarte greu de constinetizat momentele cand nu doresti ceva fiindca prin felul nostru de a fi dorim ceea ce nu putem avea pentru a parcurge un anumit drum in care noi ajungem sa avem ce nu ne-am imaginat ca ne-ar fi trebuit dar il luam ca atare si il consideram ca “cel mult dorit”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *