Inductie matematica

Acum ceva timp am primit un mail scurt de la un prieten care zicea ca a gast solutia pentru o problema pe care as avea-o.

Ok. E simplu. Inselam pentru ca nu avem incredere in noi. Nu suntem 100% siguri ca ea o sa mearga pana la capat. Nu stiu daca exista alta explicatie.

Situatia: Esti intr-o relatie stabila. Totul e ok. Sexul e incredibil. Dupa cateva luni ati ajuns sa va intelegeti super bine in pat, nu trebuie sa-ti mai faci griji ca termii prea repede sau prea tarziu, nu te mai intrebi daca ceva e permis sau nu. Nu trebuie decat sa te bucuri. Atat. Si totusi, de ce ai ajunge sa faci sex cu o tipa pe care stii ca nu o vei suna a doua zi. In mod normal nu ar avea sens sa te complici, sa te stresezi cu gandul ca la un moment dat iti va da o palma chiar cand incepi sa ajungi in the zone, ca poate i se va parea ciudat ca tii un cangur deasupra capului ei, ca va spune tuturor posibilelor viitoare prietene cat de mica o ai si cat de putin dureaza. Si totusi, o facem. De ce? Pentru ca speram totusi ca sexul cu “The New Cowo sa fie mai spectaculos? Stim din prima ca nu o sa fie asa. Cel putin nu la inceput (sa nu uitam ca vorbim aici doar de aventuri). Ca vom invata lucruri noi? Din nou, clar nu din prima. Stim ca ne asteapta: “Mai incet ca ma doare”, “Stai ca am obosit”, “Mai la stanga”, “Mai sus”… Pentru ca are sanii mai mari? De ce nu ne-am oprii la sutien? Nu o sa arate mai bine cand sta pe burta sau deasupra. Oricum, de cate ori stateai tu dedesubt si te-ai oprit sa te gandesti: “Ce tari sunt sanii ei. Ce pacat ca nu sunt mai talentat la desen ca i-as putea imortaliza in acuarela…”. Ca sa te lauzi la tigara: “O vezi? I-am tras-o!”? Nu mai esti in liceu si oricum nu o sa te creada nimeni. Sa mai treci un nume in carnetelul negru? Ai uitat de ce ai inceput sa-l folosesti: sa stii pe cine sa suni daca a inceput sa prinda personalitate.

E mult mai simplu de atat: sex-ul nu conteaza. Conteaza mult mai mult sentimentul de implinire cand te gandesti la asta: “Da, sunt tare. I-am tras-o!” Nu ar fi mai simplu daca am putea ajunge la acelasi sentiment de implinire fara a trece prin totul chinul aferent? Sa o luam altfel. Cate tipe la care ai mers sa le spui: “Salut, eu sunt Gelu!” au ajuns sa fie pe lista? 5-10%? Cate tipe in ultimii 5 ani cu care ai dansat mai mult de jumatate de ora cu tine intr-un club au ajuns intr-un final la tine? 30-40%? Cate tipe ti-au dat numarul de telefon fara sa-ti raspunda la mesaje? 5%-10%? Cate tipe au venit cu tine in baia clubului sa te joci cu sanii lor si apoi au refuzat sa se urce cu tine in taxiu? 0%? Ai inteles ideea: aplicand niste reguli simple de inductie matematica poti sa deduci daca tipa o sa se culce cu tine sau nu, fara sa fii nevoit sa o faci.

Ne place insa sa ne complicam pentru ca mereu o sa ne intrebam: Daca suma de la 1 la k face k(k+1)/2 atunci si suma de la 1 la k+1 face (k+1)(k+2)/2?

 

Hai sa demonstram!

One thought on “Inductie matematica

  1. Pingback: polimedia.us/fain/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *