2 thoughts on “Barca

 1. Alb negru. Asta e prima problema aici desi sa spunem ca poate fi trecuta cu vederea. Pe digital, asta este o parere personala, nu exista alb negru. De ce ? Pentru ca alb negru digital se produce prin desaturarea imaginii color, obtinandu-se astfel o imagine plata. Partea a doua, daca ai optiunea de a lucra color, foloseste-o , renuntarea la culori are ca scop evidentierea foarte puternica a unui concept si nu a unei ipostaze. Aici din pacate nu prea vad ceva care sa imi documenteze un concept anume, mai degraba snapshot estetique.

  Acuma sa incepem tehnic. Barca trebuia incadrata mai jos, sa aiba loc sa respire subiectul, nisipul din partea de jos este inutil, da senzatia ca barca ar fi suspendata nenatural. Daca nu ma insel, poza este cropuita, nu am nimic cu asta, doar sa fie cropuita pe o masura caracteristica hartie, arata ciudat altfel. Poate ar fi fost mai frumos sa te apropii de barca si sa prinzi mai mult din fata respectiva, e cam scufundata in barcuta si nu prea imi dau seama ce cauta acolo sau ce face.. Compozitional ar mai trebui echilibrata, nu imi place cum e taiata in partea dreapta si nici in stanga poate daca era orientata mai mult inspre mijlocul fotografiei ar fi fost mai frumos , pastrand marginea nisipului din partea de jos la o distanta mare inca, in ideea ca nu intervenim mai mult la restul aspectelor pozei.

  Acum sa o luam estetic. Nu pot spune altceva decat ca este un instantaneu, e greu de crezut din nefericire ca poza aceasta este premeditata; sau altfel spus “staged photography”. Instantaneul nu reprezinta de nici o culoare ceva jos, are un farmec aparte, insa un pic de compozitie si putin dichis in momentul declansari nu schimba tipul fotografiei. Caz in care ar trebui sa se evidentieze foarte mult prin atmosfera si prin luminozitate, sa-ti inspire ceva viu … aici e cam plat, asa cum am spus si la inceput, ar trebui sa umbli putin la gamma sau la levels, nu-ti face griji, atata joaca in photoshop e permisa deoarece se poate face intr-un laborator argentic si se face de cele mai multe ori. Ai fi putut sa expui putin mai mult timp, ar fi dat o lumina mai mare si am fi putut prinde ceva mai multe detalii pe suprafata barcii, ceea ar fi frumos in opinia mea.
  Cam atat de spus.

  Ioan

 2. Îmi pare rău că nu sunt întru totul de acord cu tirada asta, dar în primul şi în primul rând, trecerea la B/W în digital se poate face în muuult mai multe feluri decât printr-un simplu desaturate 😉 Mai ales în Photoshop.
  Cât despre restul.. Sunt prea multe ca să le iau punctual, aşa că o să fac o apreciere generală: E foarte interesant modul în care dai aprecierilor personale o notă de lege (ok, poate chiar ai dreptate tehnic). Puţini oameni reuşesc asta. Dar nu e întotdeauna bun şi nici bine primit.
  As a sidenote: de la primul tău comentariu, mi-au venit în minte versurile lui Eminescu:
  «E usor a scrie versuri
  Când nimic nu ai a spune,
  Insirând cuvinte goale
  Ce din coada au sa sune.»

  Mă’nclin,
  Mihai (pe când să mă aştept la asemenea comentarii şi la mine pe blog? sau ai făcut o pasiune specială pentru Gelu 😛 )

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *