24 de Ore de India

Am aterizat in India acum 24 de ore. Odata iesit din avion nasul meu infundat a fost inundat de miresme aproape uitate. Incepeam astfel sa-mi aduc aminte de locul in care am fost acum doi ani. Asta nu m-a ajutat sa trec peste socul drumului pana la hotel. Stiam ce ma asteapta dar cele 25 de accidente in care aproape ca am fost implicat, alaturi de sutele de daramaturi locuite, m-au facut sa ma intreb ce dracu caut aici. Acum 48 de ore eram cel mai fericit om din Bucuresti, acum 22 de ore in camera asta de hotel ma simteam total pierdut prin miresmele care se plimba prin praful de afara.

Dimineata, in drum spre birou, mi-am adus aminte de ce mi-a placut India atat de mult: oamenii nu se streseaza! Daca eram intr-un taxiu in Bucuresti si as fi luat parte la astfel de incidente in trafic as fi vazut sute se soferi luandu-se la bataie insa aici lumea claxoneaza, nu semnalizeaza, trece pe rosu dar nu se implica. Un scuter se opreste la mai putin de zece centimetri de masina noastra dupa ce am schimbat banda fara sa semnalizam; expresia de pe fata “soferului” nu exprima nici un fel de furie in timp ce-si ducea sotia si cei doi copii spre casa.

Ajuns la birou m-am simtit ca acasa. Ca in cladirea impartita cu o banca, o televiziune si un lant de hypermarket-uri. Cu cateva diferente. Oamenii ies la tigara in fata gardului, nu a cladirii. Majoritatea nu au o bricheta ci un tip care le aprinde tigarile. Terenul de baschet e gol dat se joaca golf printre birouri. Ultima oara cand am fost in India 80% din Indieni care erau politicosi si se ofereau sa ma ajute doreau sa-mi vanda un tur prin apropierea orasului; acum 90% din oamenii care au fost draguti cu mine au facut asta fara a vrea sa-mi vanda ceva.

Intr-o pauza de birou am fost pentru prima oara intr-un Mall in India. Nu am fost surprins nici de faptul ca am trecut printr-o filttru asemantor cu cele de la aeroport, nici de faptul ca “Chicken Tika” era facut intr-o bucatarie infecta de un bucatar care cu doua secunde isi scuturase penisul in fata unui zid, nici de faptul ca la etajul al 5-lea rula Titanic in 3D dar faptul ca nu aveau decat Cola Diet m-a dat peste cap.

Intors in camera din hotel am rasfoit printe canalele de pe LCD-ul din perete si mi-am dat seama ca indienii sunt idioti: pe toate canalele de stiri se vorbea despre un singur lucru, despre faptul ca maine se va aproba bugetul pe anul asta. Pe toate canalele de stiri, fie ca erau in engleza sau hindy (asta vorbesc ei aici?), se vorbea doar despre repercurisiunile pe care le-ar avea reducerea bugetului pentru agricultura sau sanatate. Serios, pe ce lume traiesc!?!?! Intr-o ora, 6 canale de stiri, nu a aparut fundul nici unui ministru, nici un sponsor al unei echipe de cricket, nici un actor de la Bollywood sa se laude cu noua masina. Ce fel de stiri sunt astea? Pe cine ar interesa cum e alocat bugetul?

Inchei aceasta penibila pagina de jurnal spunand ca India e fascinanta asa cum e, cu toate mirosurile de urina si de cacat, cu tot traficul nebun, cu toata mizeria si cu toti oamenii cautand un profit rapid.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *