Pauze necesare

Anul asta am ajuns, intr-un final, in Praga. In una din zile am participat, alaturi de turisti din toate colturile lumii, la un tur gratuit al orasului. Printre ei se afla si un tip din America de Sud. El se afla intr-un tur de cateva saptamani prin Europa. Venea din Viena si urma sa mearga in Budapesta. El mi-a spus ca e putin gelos pe cei din Europa ca au posibilitatea sa viziteze pentru cateva zile un uras precum Praga si apoi sa se intoarca acasa unde se pot bucura in liniste de amintiri si pot digera in voie toate locurile vazute. Pentru el era greu ca dupa ce a vizitat zeci de orase intr-o luna sa-si poata aduce aminte detalii, impresii sau sentimente din fiecare din locurile magice vizitate. Nu puteam decat sa-i dau dreptate.

Acum cateva luni am inceput sa citesc Murakami. De atunci am citit cateva mii de pagini de el. Dupa ce am terminat de citit volumul 2 din 1Q84 mi-am adus aminte de discutia din Praga si am incercat ca intre doua romane sau volume de el sa citesc altceva. Asa l-am descoperit pe Bogdan Suceava si a lui “Venea din timpul diez” sau am reusit sa termin o serie de carti pe care am inceput sa o citesc anul trecut in Central Park. Dupa ce am terminat “Padurea Norvegiana” am incercat sa incep altceva dar Ilf si Petrov nu m-au convins asa ca am ajuns sa citesc “In Noapte”. A urmat apoi alt volum tot de Murakami. Asta a dus inevitabil la faptul ca nu am retinut nimic din “In Noapte” si nici nu m-am bucurat cum trebuie de finalul din “Padurea Norvegiana”. Uneori ai nevoie de o scurta pauza intre reprizele de fericire. Suficient cat sa te bucuri de un nou inceput atunci cand el va veni.

Anul trecut mi-am facut cadou 16 zile in India pentru ca simteam nevoia de o pauza. De mai multe pauze. Vroiam sa stau 16 zile fara internet/iPhone (mi-am pierdut telefonul dupa cateva luni), vroiam sa stau 16 zile departe de berile din Bucuresti (planul initial era sa merg singur) si mai ales sa stau 16 zile fara sex. Pe vremea aia eram dupa o perioada de vreo 5 ani in care desi am fost intr-o singura relatie cat de cat de durata nu fusesem niciodata singur mai mult de 2-3 zile. Soarta isi batea joc de mine. Ieseam dintr-o pseudo relatie si intram in alta pseudo relatie sau aventura sexuala. Fugeam de singuratate. Fugeam de mine si de momentele in care as fi putut sa ma gandesc cum trebuie la ceea ce vreau de fapt. Am mai zis asta de cateva ori: eu nu eram/sunt (discutabil daca am reusit sa trec de asta) in stare sa refuz o oportunitate de a ma simti bine in pielea mea.

Vreau ca in viitor sa fiu in stare sa ma opresc si sa spun: “E timpul pentru o pauza!”. E timpul sa ma opresc si sa vegetez. Sa stau singur in casa si sa ma uit la seriale mai mult sau mai putin stupide in timp ce beau singur dintr-o cutie de bere.  Faptul ca m-am obisnuit sa ies singur in Argentin dovedeste ca sunt pe drumul cel bun dar e nevoie de mai mult decat atat.

Recitind ce am scris pana acum mi se pare si mie ciudat sa ma plang ca am tot fost inconjurat de oameni care mi-au fost dragi, oameni care sa-mi fie aproape, poate prea aproape, atunci cand ma simteam doborat. Eu ma intreb insa: “E oare ok sa vrei sa fii tot timpul fericit in pielea ta?”

 

3 thoughts on “Pauze necesare

  1. Din pacate cu fericirea nu e chiar atat de simplu.. Nu e cu plus si minus, nu neaparat 1+1 fac 2. Adica poti trai zeci de momente fericite in pseudo relatii si aventuri de-o noapte, dar in final tot cu minus o sa dea.. Nu, nu e normal sa fi tot timpul fericit, e normal sa faci ceea ce simti, chiar daca uneori asta te face sa suferi, si sa speri ca in final vei ajunge acolo unde trebuie..

  2. “E oare ok sa vrei sa fii tot timpul fericit in pielea ta?” normal ca e ok. Ti s-ar fi parut ok sa vrei sa te simti cateodata nefericit? E ca si cum ai intreba ” e oare ok sa vrei sa fii sanatos tot timpul?” Ca e diferenta intre a vrea si a putea e una, dar sa iti vrei “binele” tot timpul e alta. Mai pe scurt, esti normal la capitolul asta

  3. fericirea nu se rationalizeaza; iar daca se ajunge la stadiul asta, deja ea va fi disparut. asa ca “e normal sa fii tot timpul fericit in pielea ta” foloseste “fericirea” pe post de sinonimul ei partial (:D) , slightly drunk.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *