Tu decizi

Da, sunt un mare porc. Am adesea probleme de constiinta in ceea ce priveste lucrurile pe care le fac si care ii afecteaza pe ceilalti. Da, sunt uneori un nemernic, dar nu te astepta sa decid pentru tine. Nu te astepta sa ma gandesc la faptul ca esti sub influenta alcoolului cand spui Da, sau ca tu visezi ca o sa reusesti sa ma schimbi si de aceea te expui.  La un moment dat Iona spunea: “Ar trebui să se pună un grătar la intrarea în orice suflet. Ca să nu se mai bage nimeni în el cu cuţitul.” Da, ar trebui sa existe si nu intru nici o data, cel putin nu intentionat, cu un cutit la mine. Nu e vina mea daca m-ai lasat sa intru acolo si te-ai ranit in coatele mele ascutite.

Acum mii de ani eram dezbracat in bratele ei si ca un virgin convins ce eram am intrebat-o daca vrea sa continuam. Corpul ei, sarutarile, privirea, mangaierile toate spuneau ca da, vrea sa continuam, vrea sa-si piarda virginitatea cu mine in acel colt de rai pe o patura pusa pe iarba proaspat cosita. Un mic moment de ratiune a facut-o sa spuna: “Nu”. Desi in continuare toata fiinta ei isi dorea mai mult eu m-am oprit. A doua zi s-a uitat la mine si m-a intrebat: “De ce te-ai oprit? Nu stii ca tipele trebuie sa spuna Nu?”

Acum cateva secole dupa o sticla de Jack bauta cu o pustoaica m-am trezit in pat cu ea. Stateam dezbracat deasupra ei si inainte sa desfac prezervativul o intreb daca e virgina. Mi-a spus ca “Da, dar nu conteaza. Vreau sa o facem”. Mi-am dat seama ca singurul lucru care ne leaga e o sticla de whisky asa ca m-am pus langa ea si am luat-o in brate. Si atat. Nu vroiam ca a doua zi cand isi va da seama ca suntem niste straini sa regrete ca asta a fost “prima oara” pentru ea. Dupa cateva zile am aflat de la o foarte buna prietena a ei, si o buna amica de-a mea, ca ea chiar vroia “sa scape” si toata povestea cu mine a facut-o sa fie si mai complexata in privinta asta.

Pana acum am crezut ca e responsabilitatea mea sa nu te ranesc. Da, cred in continuare ca nu ar trebui sa fac nimic premeditat care sa te faca sa suferi (si atunci cand o fac ma simt ca cel mai mare nenorocit). Incercam sa nu fac nimic care ar fi fost posibil sa le faca sa sufere in viitor si asa ajungeam sa nu fac aproape nimic… Petreceam aproape tot timpul incercand sa nu fac ceva in loc sa mi-l petrec incercand sa le fac fericite, chiar daca fericite doar pentru un moment… Mi-am dat seama ca nu eu trebuie sa decid daca o sa sufere sau nu, e o decizie pe care fiecare trebuie sa o ia pentru el. Iti asumi riscul sa fii injughiat? Ok, o sa incerc sa nu fac asta dar daca se intampla e un risc pe care ti l-ai asumat.

5 thoughts on “Tu decizi

  1. Eu cred ca daca i-ai fi dat o bucatzica din tine, adica daca ai fi si vorbit cu ea si i-ai fi explicat ce gandesti, atunci gestul tau s-ar fi transformat in ceva benefic pt pushtoaica, chiar daca ea credea ca isi doreste altceva ca sa fie fericita.
    Pana la urma eu cred ca suntem datori fata de oamenii la care tinem, datori fata de prietenii nostri etc, sa ii protejam indiferent de ce cred ei ca isi doresc.
    Cum ar fi cand iti vine un prieten la tine si iti spune: “vreau sa mor, injunghie-ma te rog!!!” Ce faci atunci? Il omori si iti zici ca si-a asumat riscul ca tu sa il asculti?!
    in rest, fain scris… >:D<

  2. Gratarul asta se construieste si el odata cu timpul, se construieste dupa ce mai multi au intrat cu cutitul, ca o reactie de autoaparare. Ca acest gratar sa existe trebuie macar unul sa intre cu cutitul pentru a declansa construirea lui.

    Si da, ficare trebuie sa-si asume deciziile luate 🙂

  3. Carmen, exemplul tau nu are legatura cu ce spuneam eu 🙂 Nu l-as fi omorat pentru ca nu as fi vrut sa am probleme cu politia dupa si pentru ca nu as fi avut atat de mult sange rece. Pe de alta parte, nu m-ar fi cautat politia daca faceam sex cu o pustoaica si nici nu aveam probleme de constiinta ca m-am bucurat de niste sani incredibili 😉

  4. Problema expusa de tine are radacini mult mai adanci de cat ti-ai imagina dragul meu.. dar de dragul argumentului putem sa o luam un pic pe campii :).

    Faptul ca tu asociezi apriori consecinte unei actiuni sustine oarecum un principiu fundamental, al cauzalitatii, dupa denumirea general adoptata dar totodata a existat un om, David Hume, a carui problema filosofica legata de problema cauzalitatii si a conexiunii necesare nu a fost rezolvata de vreo 270 de ani…

    Un sumar al acestei probleme a lui Hume, problema cauzalitatii…
    “Hume correctly explains that Humans do not know the ‘Necessary Connexion’ between objects and thus do not know the relationship between cause and effect. This quite simply is the Problem of Causation – that until we know ‘what exists’ and the ‘necessary connexions’ between these things that exist, then it is impossible for Humanity to have certainty of knowledge”

    Astfel, chiar daca ai reusi, cumva, ca fiecare femeie din aceasta lume sa isi piarda virginitatea in bratele tale… fizic si metafizic nu exista niciun sens logic sau valoare de orice fel pentru efortul tentativei de a iti proteja iubiovnicele de la o cauzalitate nefericita a acestui act…

    Faptul ca incerci sa justifici o experienta cognitiva prin tentativa de a solutiona conexiunea cauzalitatii in cele doua cazuri prezentate de tine este un act pueril care daca nu te conduce la solutionarea unei probleme filosofice veche de mai bine de 270 de ani, practic, asa cum ai mentinut si tu, nu face altceva decat sa iti creeze probleme de constiinta… si probabil ratarea unor partide de sex reusite, not to mention seconds :)…
    /filip

  5. Dar poate ne place sa fim ranite, injunghiate sau dezvirginate cu o sticla de Jack alaturi. Asa se invata cum sa pui gratarul la intrarea in suflet. Tu cred ca ti-ai facut datoria.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *