SCRUM-ul si diagramele Gantt

Semestrul asta credeam ca am noroc ca o sa trebuiasca sa lucrez la teme cu placere si voi vorbi despre lucruri pe care imi place sa cred ca le inteleg. De exemplu azi am mers la scoala cu un referat despre SCRUM si o descriere functionala a unui Sistem de Gestionare a Defectelor (pe romaneste: Bug Tracker). Inainte de a vorbi despre cele doua teme vreau sa ma laud si sa zic ca saptamana asta am fost in fiecare zi la scoala… si… as fi vrut sa o spun cu bucurie si nu ca si cum as fi pierdut timpul… Unii profi au darul de a te face sa-ti pierzi total interesul pentru niste materii care cel putin suna foarte interesant. Cum poti sa fii laborant la o materie care se cheama Inteligenta Artificiala in Robotica si sa jignesti Inteligenta Naturala folosind tehnica de predare cunoscuta cu numele de “Monkey see, Monkey do”: “Ok, acum click aici, click aici, click aici si… s-a selectat gaura! Acum si voi… S-a selectat? Bravo…”

Sa revenim la ziua de azi. Aseara in loc  sa incep sa invat pentru Tehnici de Optimizare m-am gandit ca ar fi bine sa scap de temele la A4 (Analiza si sinteza sistemelor informatice). M-am apucat sa descriu in mare SCRUM-ul. And it was funny! (a se citi: “Cum dracu traduci asta?”). Ah… nu stiu daca v-am zis de experienta traumatizanta de saptamana trecuta in care am fost pus sa traduc Framework, serviciu REST si Benchmarking (singurul motiv pentru care nu am fost pus sa traduc si “operatii CRUD” a fost pentru ca proful a crezut ca am uitat “e”-ul de la sfarsit).  Sa revenim… pentru a facilita procesul de intelegere am tradus termeni precum “SCRUM Master” (da… “Stapanul SCRUM-ului”), Product Backlog, Sprint Backlog, Product Owner, Burndown chart (recunosc, asta l-am lasat asa) si cele 2 pagini s-au transformat in 5 pentru ca nu puteam sa nu explic fiecare termen pe care il foloseam… Mi-a luat mai mult decat ma asteptam dar a fost interesant.

Urmatoarea chestie era sa descriu un sistem obiect din punctul de vedere al clientului. Nu mi-a trebuit prea mult sa ma gandesc sa arat ca sistem obiect un program de gestiune al defectelor. Daca tot fac o tema la care imi face placere sa lucrez macar sa o fac sa arate bine si dupa 30 de minute m-am hotarat ce template de document oficial sa folosesc. In loc de simple liniute m-am gandit eu sa folosesc “cazuri de utilizare” in care sa descriu functionalitatea produsului final si aceste “cazuri de utilizare” sa fie folosite apoi, cand tema va evolua, in  Product Backlog Items si am scris eu frumos cum vrea un tester, dezvoltator, “manager peste testare” si un Program Manager sa foloseasca “scula”. Evident ca nu lipseau si cerintele non-functionale gen Performanta, Compatibilitate si Securitate. Nu are rost sa continui… prea mult efort.

Ajung eu la ora 8 mandru de temele mele in biroul profului. El se cam mira ce caut acolo, eu ma miram ca se mira. Se uita el pe referatul despre SCRUM, admira graficul si cand credeam ca asta a fost tot: “Ar trebui totusi sa o incadrezi cumva intr-un proces de analiza si sinteza… cum ar arata implementat.” (?!?!?!?) “Da… cand voi vorbi de implementare sistemului obiect voi folosi SCRUM ca metodologie de dezvoltare…” Era randul lui sa se uite ciudat la mine…

Distractia a inceput la descrierea functionala a Bug Tracker-ului. Dupa ce rasfoieste paginile ajunge la sfarsit unde isi exclama in sine “Evrika” si imi arata ultima pagina pe care nu e trecuta nici o Bibliografie. “Nu pot sa citesc mai mult. Trebuie sa mergi la OSIM cu ea. Daca nu ai bibliografie inseamna ca descrii ceva care nu e inventat inca!”. A se citi uimirea de pe fata mea. Toate incercarile mele de a-l convinge nu au avut nici un efect. Nu conteaza ca e ceva cu care lucrez si ca cerintele nu vin neaparat ca am folosit unul ci pentru ca lucrez in industria software si… Am incercat sa-i fac analogia cu o scara rulanta (poti sa descrii cerintele functionale fara sa citesti nici o documentatie si e absurd sa cauti cine l-a inventat) dar nimic… trebuie sa caut cine a implementat prima oara un sitem de gestiune al defectelor. (Google please help: “bug tracker inventor”, “bug tracker first implementation”,…). Nu puteam sa trec la bibliografie “http://unbagtraker.com/documentatie” ?? In momentul in care eu spuneam ca e absurd a intervenit si profa de curs care a luat documentul meu de specificatii si mi-a zis ca trebuie descris mai punctual ca nu poate ca sistemul meu sa functioneze pentru orice produs software. Sa fiu mai specific. ?!?!? Dupa 2 minute in care am incercat sa-i explic ca poti sa-l folosesti pentru orice program ma invita sa-i demonstrez ca din ceea ce scrie in cerinte sistemul meu poate sa gaseasca defectele din Matlab… ?!?!?!? Ok… poate intelegem totusi diferit conceptul de “Gestionare a defectelor” si ii explic despre ce e vorba desi s-a uitat timp de 5 minute la specificatii (ok, sa inteleg ca prin “Ca dezvoltator vreau sa existe o pagina usor accesibila care sa-mi afiseze toate defectele pe care trebuie sa le fixez” a fost citit ca “Vreau ca programul sa imi descopere toate defectele”… ok.. inteleg unde a intervenit neintelegerea). Stiu ca e vina mea ca nu am scris cu Bold despre ce trebuie sa faca acest “sistem obiect” si mi s-a parut de bun simt cand mi-a zis ca trebuia sa fac si niste diagrame “ca ochiul lor sa vada” dar cand mi-au dat exemplu… “uite, puteai sa folosesti diagrame Gantt”. Probabil ca se asteptau sa aud ceva ce nu inteleg si sa cad pe spate dar ca orice “agile developer” (:D) am sarit ca ars si am inceput sa apar SCRUM-ul cu mainile goale impotriva unor tehnici “so 90’s”.

Deja am scris prea mult. Ideea e ca am plecat nervos de la ei si nu am predat nici o tema desi eram destul de mandru de ele. Asta e… Copy Paste pe viitor ca sa termin si eu facultatea anul asta.

4 thoughts on “SCRUM-ul si diagramele Gantt

  1. hey copilu … erau obositi…ii depaseai si au zis ca ce “Esti tu mai destept ca ei?!” … never … asa ca s-au legat de tot ce au putut…dar asta nu e ceva nou 😛

  2. Genial! Romania, o tara mereu surprinzatoare!
    E ca in multinationale, esti liber sa ai initiativa, dar numai in limitele definite.
    Traiasca Copy-Paste-ul si internetul :P.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *