A fost sau n-a fost

Ieri a fost ziua mea. Am implinit 20 de ani si 7 luni, asa ca am primit mesaj de la multi ani + cadou + am mers la un film pe care doream sa-l vad. Toate astea datorita blogului meu de acum o luna 😛 Cine a trebuit sa auda a auzit:D.

Sa incep cu cadoul: ultimul cd Holograf, lansat acum 2 zile. Super fain cadoul… CD-ul… Acum il ascult pentru a n-a oara. Putin dezamagit, trebuie sa recunosc, dar e  ok…  Nu cred ca mai sunt eu predispus la Holograf, desi si acum imi place la nebunie sa ascult “Banii vorbesc”, “Mafia” si nu in ultimul rand “Stiu cine sunt”.

Seara am mers la un super film. “A fost sau n-a fost“. Stiam ca e o comedie dar prima jumatate de ora nu am facut decat sa zambesc putin. Eram destul de dezamagit, imi aducea aminte de Moartea Domnului Lazarescu care m-a lasat destul de rece. Descopeream in imaginile din “orasul lor” ceva din orselul meu si vedeam in bibelourile din biblioteca pe cele pe care inca le tine mama in fata cartilor. A inceput insa si emisiunea.. jumatate de film a fost un singur cadru… nu am dus lipsa exploziilor, elicopterelor sau a altor efecte grandioase. Era de-a ajuns sa-l vad pe Piscoci cum face o barca de hartie si mai ales cum tine un monolog demn de Cantareata Cheala. Jumatate de ora toata sala a ras cu gura pana la urechi, si eu printre ei, despre un moment care pana acum a fost abordat cu cea mai mare seriozitate: revolutia din 1989. La final, ca si cum regizorul si scenaristul s-ar fi razgandit  si ar fi vrut sa faca o drama  si nu  o comedie,  vin cateva replici care mi-au facut sa-mi inghete rasul pe fata si mi-au facut picioarele sa inghete. De-a dreptul genial: “Afara ninge, bucurati-va cat puteti ca de maine o sa fie noroi. Ninge ca pe vremuri!”. Asta a venit de la cineva care a avut mai mult ca oricine de suferit din urma revolutiei. Live your life! Mesajul e mult mai adanc decat o simpla intrebare retorica :”Ce mai conteaza daca in Vaslui lumea a iesit pe strada inainte de 12:08?”.  Filmul se termina in aceiasi zi in care a inceput, cu imaginea de inceput… becurile care s-au inchis la inceput acum se aprind din nou… din centru spre periferie.

Filmul este al doilea dintr-o serie de 3 filme romanesti care se invart in jurul Revoltiei din ’89. (nu stiu cat de mare e coincidenta). Primul dintre ele are ca punct final Revolutia fiind o cronica a vietii de inainte de ea, povestea oamenilor care au facut ca sistemul sa cada (desi nici unul dintre personaje nu participa direct). Cel de-al treilea va fi lansat maine…

2 thoughts on “A fost sau n-a fost

  1. l’am vazut
    superb film!
    si tot asa special…primul film la cinema cu iubitul meu ..restul le luam de pe retea……

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *